Berend Hoiting

Design Skills Organizer

Voor het vak Design Skills heeft Gerda Jonker een ontwerpopdracht uitgezet voor het maken van een ‘organizer’ in een designstijl uit de twintigste eeuw.

Hoofdeisen
• Toepassen designstijl 20e eeuw
• Drie gelijkwaardige compartimenten
• Verschillende materialen
• Een hengsel en/of handvat

Verder ligt er binnen de opdracht een grote nadruk op de aandacht voor materialen, verbindingen en differentiatie gebruik. En tenslotte het maken van volumes, hoeken en sluitingen.

Oriëntatie

Allereerst is gekeken naar verschillende designstijlen uit de twintigste-eeuw. Van deze stijlen zijn futurisme, deconstructivisme en industriële stijl uitgekozen voor grondige analyse in de vorm van het bestuderen van referentie materiaal en het gedachtegoed van de stromingen.

De uitgebruiker van het ontwerp is vanuit de opdracht de ontwerper zelf. Om die reden was de keuze snel gemaakt een organizer te ontwerpen voor het meenemen van gereedschap. Er is gekeken naar bestaande opties en de diverse stukken gereedschap die in een gereedschapstas kunnen eindigen ter inspiratie.

Om mijzelf uit te dagen heb ik er voor gekozen om een (gedeeltelijk) stoffen/ leren organizer te ontwerpen. Gezien ik weinig ervaring heb met werken of ontworpen met stof en leer leek mij dit een leerzame uitdaging. Om mezelf beter te oriënteren ben ik materialen stalen gaan verzamelen en heb ik onderzoek gedaan naar materialen en verbindingen

Om meer richting te geven in de vrijheid van de opdracht heb ik naast de stijlen een aantal ontwerprichtingen en vormprincipes vast gelegd:

Ontwerprichtingen: Contrast, Klein naar goot, Modulair, Symmetrie
Vorm principes: Stapelen, Binden

Conceptualisatie

Concept tekeningen

Om te beginnen is er verkent hoe de stijlen kunnen worden toegepast op het ontwerp van een functionele gereedschapstas.

Drie stijlen & drie concepten
Uit alle concepten is er één gekozen voor elk van de onderzochte stijlen. Voor futurisme, deconstructivisme en industriële stijl zijn de concepten met het meeste potentieel verder verkent.

Er is voor de stijlen futurisme, deconstructivisme en industrieel zijn de concepten met de meeste potentie verder uitgewerkt.

Drie concepten

Om te kiezen welk concept uitgewerkt zou worden is er gekeken naar originaliteit, bruikbaarheid en overeenkomst met de opdracht. Vanuit deze criteria is gekozen om het deconstructivistische concept uit te werken.

Iteratie & configuratie

Gezien de grote hoeveelheid iteraties en experimenten zullen alleen de iteratieslagen worden behandeld die fundamenteel zijn voor het ontwerp.

Uitlijning & hoofdmaten
Als uitgangspunt voor de maten  van de tas, is een lengtemaat genomen van 600mm. Hierdoor is de tas groot, maar niet te groot voor de rug. De breedte van de tas is 204mm om op een lengte breedte verhouding van 1/3 te komen.

Uitlijning

Er is in het ontwerp voor een streep door het midden van de tas gekozen als detail dat samen met de straps een deconstructivistisch element vormt (segmentatie/fragmentatie). De streep is 48mm breed en de vlakken ernaast hebben beide een breedte van 78mm, om tot een verhouding te komen van 1:1,618.

Hoeken & lengte straps
Na het vaststellen van de hoofdmaten is gekeken naar de hoeken en traps die het silhouet van de tas afmaken. De hoeken 45 ; 47,5 ; 52,5 & 60 graden zijn verkent. Voor de traps is gekeken naar het herhalen van de breedte lengte van een van de vlakken naast de streep en het herhalen van de lengte van de schuine zijde. Er is gekozen een hoek van 52,5 graden aan te houden en lange straps te gebruiken.

Hoeken en lengte straps

Compartimentalisatie
Om de tas op te delen in drie compartimenten, is er gekeken naar verschillende benaderingen voor het opdelen van de lengte van de tas. Hierbij was het belangrijk dat het grootste vak groot genoeg bleef voor een boormachine. En het kleinste vak klein genoeg zou zijn om aan je riem te hangen.

De eerste twee iteraties komen voort uit het herhalen van lengtes. De laatste drie iteraties nemen een binnen het ontwerp geïmpliceerde basisvorm en gebruikt de geometrie van deze vormen om verdelingen te maken.

De derde iteratie had de beste maat voor het middenvak. Deze maat is meegenomen in de laatste en uiteindelijk gekozen iteratie. De laatste iteratie is met opzet niet symmetrisch. Dit is gedaan om tegen het construct van symmetrie in te gaan en het ontwerp zich zo beter aan de deconstructivistische stijl houd.

Compartimentalisatie

Volume
De streep op middelste segment van de tas is 70mm hoog en loopt af tot 50mm aan de zijkanten. De linker en rechter delen van de tas sluiten aan op het profiel van het middelste segment. Deze delen lopen met het zelfde profiel in de lengte af tot 50mm. Hierdoor heeft de tas een interessant zijprofiel en is er genoeg ruimte voor het benodigde gereedschap.

Volume tas

Detaillering kleur en rits
Na het verkennen van verschillende opties is er voor gekozen om de sluiting aan de zijkant van de tas te bevestigen.

Resultaat ontwerp

Realisatie ontwerp

Gezien het gebrek aan ervaring met stoffen en naaien was het realiseren van het ontwerp een proces van vallen en opstaan. Om deze reden is het overzichtelijk maken van dit deel van het proces iets wat in de wacht staat tot de volgende portfolio update.

Gerealiseerd ontwerp

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Berend Hoiting

Thema door Anders Norén