Berend Hoiting

Duurzame festival kruk

Voor het project re-design van thema 4 Industrieel Product Ontwerpen heb ik de uitdaging gekregen om een duurzame kruk te maken voor een specifieke doelgroep. Als project groep hebben we samen gekozen voor de doelgroep festivalgangers, dit is omdat er op festivals vaak een tekort of overschot aan zitplaatsen zijn. Dit kan goed opgelost worden door makkelijk op te vouwen en te verplaatsten krukken. De krukken zijn van karton gemaakt en zitten stevig in elkaar. Na herhaald gebruik worden de krukken gemakkelijk en schoon gerecycled. Hieronder beschrijf ik kort mijn ontwerp proces.

De eerste schets

Na mij georiënteerd te hebben op de verschillende methodes om kartonnen krukken stevig te maken ben ik op het bovenstaande design gekomen. Dit ontwerp heb ik geselecteerd omdat het opvouwbaar is en omdat het zijn stabiliteit uit constructie komt in tegenstelling tot massa. De extra vorm in het grond en zitvlak waren toegevoegd om stijfheid en stabiliteit te verbeteren.

Eerste prototypen op schaal

Om mijn idee tastbaar te maken en het opvouwen te testen heb ik eerst een versimpelde versie van dik papier gemaakt. Toen goed beeld had op het ‘mechanisme’ werkte kreeg ik al meteen ideeën hoe ik de constructie kon verbeteren. Aan de hand van deze inzichten ben ik aan de slag gegaan met prototype twee en drie.

Iteraties op zoek naar stevigheid

Gezien deze krukken op festivals gebruikt gaan worden was het natuurlijk van belang dat het p95 (94 kg) van het gewicht van de doelgroep 20 tot 30 jarige mannen en vrouwen accommodeerde. Om mijn kruk stevig en stabiel genoeg te krijgen heb ik veel iteraties gedaan in verschillende prototypen en deze getest. Een van de meest effectieve methodes was het toevoegen van ribben in de driehoek.

Integratie onderdelen

Na uitbundig te hebben getest besloot ik op dit ontwerp. In dit ontwerp zijn de ribben geïntegreerd en loopt de onderste rib onderbroken door. Hierdoor kan een gebruiker gemakkelijk de twee delen in elkaar schuiven en is dan meteen klaar om te gaan zitten.

Assembleren uiteindelijk product

De laatste stap was het overschakelen naar EB-golf karton (dubbel gelaagd). Dit heb ik eerder geweken om zo minder materiaal te gebruiken en het product makkelijker (vlakker) op te bergen. Door het gebruik van het dikkere karton is mijn design in staat een persoon van 100+ kg te houden. Ook heb ik nog een twee persoons versie gemaakt voor de stelletjes die gezellig samen willen zitten.

Twee persoons versie

Het eindproduct is een mooie en stevige designer kruk voor op festivals. De delen kunnen uit platen karton worden gesneden en worden samen gehouden met minder lijm als een gemiddeld post pakketje.

Het eindproduct

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Berend Hoiting

Thema door Anders Norén