Berend Hoiting

Ontwerpen externe opdrachtgever Nedcam

Aanleiding
Naast de standaard verkoop van bestaande ontwerpen neemt Nedcam ook aanvragen aan voor het ontwerpen en fabriceren van andere producten. In veel gevallen heeft de opdrachtgever een ontwerp en is het aan Nedcam om dit ontwerp aan te passen voor productie. In andere gevallen geeft de opdrachtgever de wensen voor het ontwerp aan met een sfeer impressie of moodboard.

Opzet
CIS is een organisatie die in een oud industrieel gebouw in Emmen een innovatie centrum aan het oprichten is. Het centrum gaat ondernemers en onderwijs instanties verbinden met een focus op innovatie en duurzaamheid. In en om het gebouw worden faciliteiten opgericht in een modulaire opstelling. CIS wil uitnodigend zijn voor de studenten en het bedrijfsleven in de omgeving, om zo veel mogelijk innovatie te stimuleren.

De doelen van CIS zijn verbinden, inspireren en faciliteren. Hierbij is het hebben van een geschikte inrichting van groot belang. Daarom is er een aanvraag gedaan voor: meetings- en zit- plekken, ruimte verdelers, verlichtingsornamenten, bloembakken en andere passende objecten.

Buiten een aantal generieke sfeer impressies is er weinig informatie gegeven over de sfeer van de locatie. De opdrachtgever heeft Nedcam dan ook gevraagd zelf creatieve invulling te geven binnen de opdracht.

Het is voor de architect belangrijk om snel ontwerpen te hebben om toe te kunnen passen binnen de inrichting van de locatieF8. De uitdaging is gesteld om binnen twee werkweken een portfolio aan ontwerpen op te stellen voor de architect.

Verloop opdracht
Gezien de opdrachtgever veel ter invulling heeft opengelaten is er eerst vooronderzoek gedaan naar de organisatie CIS. Hierin is gekeken naar de missie en visie, de locatie en de doelgroepen van CIS. Aan de hand van deze informatie is de wens van de opdrachtgever gespecificeerd en een richtlijn opgesteld met betrekking tot design. Deze is gedeeld in een visie documentF1 met de leidinggevenden.

Figuur 1: Onderdeel van debrief

Gezien de krappe deadline van het project was het belangrijk om een plan van aanpak op te stellen. Het plan was een dag te besteden aan het maken van moodboards. Daarna anderhalve dag voor het maken van schetsen. En tenslotte waren er drie dagen gerekend voor het modelleren.

Tijdens het verzamelen van materiaal voor het moodboard is de beslissing gemaakt om exploratief te ontwerpen in Rhino 7. Er is hiervoor gekozen omdat op dat moment duidelijk werd dat de modellen erg lastig zouden zijn om op te stellen. Zo lastig zelfs dat het verwerken van de afbeeldingen in moodboard en het maken van schetsen kostbare tijd zou kosten.

Figuur 2: Iteraties in Rhino

Ieder ontwerp is begonnen met een eind en executie in gedachten. Echter was de executie vaak niet zo simpel als gedacht. Hierdoor is veel geëxperimenteerdF2 met verschillende bewerkingsprocessen in Rhino. Alle ontwerpen zijn herhaaldelijke geïtereerd, om zo tot het gewenste en printbare resultaat te komen. De ontwerpen zij na afronding gerendered en gedeeld met het additive manufacturing team in een presentatie om feedback te genereren.

Figuur 3: Lossingsanalyse als controle printbaarheid

Om te testen of de ontwerpen produceerbaar zijn, is allereerst op alle modellen een draft analyseF3 gedaan. Om printbaar te zijn mag het model geen overhangen van meer dan 45 graden bevatten. Als laatste test zijn alle modellen na afronding geprint op 1:10 of 1:20 schaal. Hierdoor was het zeker dat de modellen ‘ge-sliced’ konden worden. Ook hebben deze zichtmodellenF12 tijdens het ontwerpen geholpen als referentie.

Figuur 4: Zichtmodellen

Deze zichtmodellenF4 waren niet alleen bedoeld voor eigen review. Om de architect een beter inzicht te geven in alle designs en uitwerking ervan zijn alle modellen geprint. De ontwerpen van de andere stagair waren minder goed geoptimaliseerd voor het 3D-printen. Hierdoor is veel geleerd over het converteren, slicen en printen van uitdagende modellen.

De ontwerpen zijn in de additive manufacturing vergadering gepresenteerd als renders. Ook zijn alle schaalmodellen op kantoor afgeleverd voor het gesprek met de architect. Dit gesprek werd echter een week uitgesteld.

In deze extra week is veel extra werk verricht. Allereerst zijn er lampen her-ontworpen en geprint. Er een ontwerpen gemaakt voor een sidetable. Tenslotte zijn er een aantal renders in sceneF5 gemaakt, met mensen en planten. Ook deze ontwerpen en modellen zijn overgedragen aan Nedcam.

Figuur 5: Render in scene

Opgeleverde beroepsproducten
Binnen de ontwerpopdracht CIS zijn verschillende beroepsproducten gerealiseerd. Veel van deze beroepsproducten zijn meervoudig gerealiseerd. Onderstaand een opsomming van de verscheidende gerealiseerde beroepsproducten:
• Vooronderzoek
• Plan van aanpak
• Probleem definitie / project kader
• Conceptuitwerking met modellen
• 3D CAD model
• Zichtmodel
• Product dat geproduceerd wordt conform ontwerp
• Schriftelijke en mondelinge presentatie


Evaluatie
Bij aanvang van de opdracht leek het een ontwerpopdracht zoals ik deze van school gewend was. Toen dit echter door de krappe deadline niet het geval bleek te zijn wist ik snel te schakelen en een nieuwe planning te maken. Vanuit de eerdere opdrachten had ik geleerd beter mijn tijd te bewaken, en omdat dat bij deze opdracht extra belangrijk was is dat gelukt. Zo ben ik op tijd gestopt met het opdoen van inspiratie en het maken van moodboards, om zo effectiever met mijn tijd om te gaan.

Door het goed analyseren van de onuitgesproken wensen van de klant is het gelukt om een goede richting uit te zetten bij aanvang van de opdracht. Door deze richting aan te houden, en toe te passen wat ik heb geleerd over FDM printen, is het gelukt om een variatie aan passende ontwerpen te bieden. Ook is de extra tijd die er was door het verschuiven van de meeting, erg effectief benut.


Reflectie
Tijdens het uitvoeren van deze ontwerpopdracht heb ik veel van mijn bestaande en ontwikkelde vaardigheden toe kunnen passen. Door dit te doen heb ik in weinig tijd veel werk weten te verrichten. En heb ik mij nieuwe vaardigheden eigen gemaakt door deze toe te passen. Hierdoor ben ik tot een resultaat gekomen waar het team erg enthousiast over was.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Berend Hoiting

Thema door Anders Norén