Berend Hoiting

WaterWall

Tijdens thema 3 van Industrieel Product Ontwerpen is de opdracht gegeven een product te ontwerpen die klimaatproblematiek binnen de wijk Paddepoel-Noord aanpakt. Het product moest daarnaast ook interactief zijn.

Omdat de opdracht gekoppeld was aan een locatie ben ik eerst door de wijk heen getrokken. Daar viel mij vooral op dat er erg veel zwerfafval was en dat er veel water overlast was. Het had de dagen voor mijn bezoek geregend, maar niet buitengewoon veel. Een compleet voetbalveld op een van de laagste punten in de wijk leek meer op een vijver.

Terug gekeerd thuis en een beetje onderzoek verder kwam ik tot de conclusie dat door de bebouwing, bestrating en ligging van de wijk een beetje water snel te veel is. Dit zette mij aan het denken, is er een manier om dit water op te vangen voor het problemen veroorzaakt, hoe word dit water opgeslagen, waar gaat dit water heen, heeft het opvangen van water impact?

Mijn eerste ingeving was het opvangen van al het water wat op de daken terecht komt. Door van een doorsnee blok huizen binnen de wijk te kijken naar de cumulatieve dak oppervlakte kon ik een inschatting maken van het potentieel. Rekening houdende met gemiddelde neerslag in Nederland en met het alleen gebruiken van de achterzijde van het dak zou er per blok per jaar een olympisch zwembad aan water opgevangen kunnen worden.

Om het water op te slaan viel mijn oog op een concept waar holle elementen als schutting delen of muur gebruikt konden worden en gevuld werden met regenwater. Dat is leuk voor een moestuintje maar slaat geen olympisch zwembad op.

Voor mijn ontwerp heb ik gekozen voor hoge elementen die gedeeltelijk in de grond begraven worden. Voor een achtertuin is een basis element nodig waar het regenwater vanuit de regenpijp binnenkomt. Aan de bovenkant van het element zit ook een zwanenhals om het binnendringen van bladeren en insecten te voorkomen.

Ook zit in het basis element een sensor die bijhoud hoe vol de schutting is en dit via een simpel systeem doorstuurt naar een app. Ook zitten er onderin het basis element 4 aansluitingen voor tuislangen. Hiervan twee met een kraan en twee met een magneetventiel die word bestuurd via het elektrische systeem en de app.

Het basis element zit vast aan de muur en word aan de andere kant op zijn plek gehouden door een diepe schuttingpaal. Het basis element en de aansluitende elementen zijn standaard formaat voor schuttingen in breedte en hoogte boven het maaiveld. Ook zijn er elementen van halve breedte om net dat kleine beetje extra ruimte te benutten.

Net onder de grond worden de elementen door een dikke pvc buis verbonden. Omdat er in de bovenkant van de schutting kleine met gaas bedekte gaatjes zitten, staat er geen tegen druk waardoor in alle elementen het water even hoog staat.

In de oppervlaktes van de schutting zijn profielen aangebracht. De vorm van deze randen zorgt voor stevigheid en bied een bevestigingsmethode voor plantenbakken. Hierdoor kunnen de consumenten bloemen, kruiden en zelfs eten groeien zonder dat dat extra ruimte in neemt in de tuin. Ook slurpen deze plantjes het regenwater op en helpen ze het water weer verdampen de atmosfeer in. Ook verhelpt dit een zomers klimaat probleem in de wijk; hittestress.

Deze schutting past perfect in het thema klimaat adaptatie door het opvangen en besparen van water. Ook bied de schutting extra’s als het overzicht in de app en de mogelijkheid om op afstand of schema de kranen te openen en sluiten. Hierdoor worden de planten aan de schutting en in de tuin makkelijk gewaterd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Berend Hoiting

Thema door Anders Norén